Lunds universitet

Sökning på Internet

- en guide till att söka information på nätet

© Universitetsbiblioteket, Lunds universitet
Detta är en guide till hur man söker information på Internet och en beskrivning av de viktigaste sökverktygen.
Viktigt att tänka på: Tänk igenom vilka begrepp du vill du söka på. Använd gärna flera olika sökhjälpmedel - ingen är fullkomlig! Om du vill ha många resurser - använd sökrobot! Om du vill ha färre och utvalda resurser - använd ämneskatalog! Om du vill ha ett axplock resurser med bred spridning - använd metasökverktyg!
Gå till Safir om du vill ha tips på intressanta ämnesresurser!

ORDSÖKNING

1 a. Generella sökrobotar
1 b. Vetenskapliga sökrobotar
1 c. Svenska sökrobotar

ÄMNESSÖKNING

2 a. Generella ämneskataloger
2 b. För särskilda målgrupper NYTT!
2 c. Svenska ämneskataloger

SAMMANSLAGNA SÖKNINGAR

3. Metasökverktyg

ANDRA SÄTT ATT SÖKA

4. Nya resurser

ANDRA TJÄNSTER PÅ INTERNET

5. Bloggar
6. Emailadresser
7. Diskussionsgrupper och nyhetsgrupper
8. Bilder
9. Videor och podcasts

MER OM SÖKTJÄNSTER

1 a. Generella sökrobotar

Sökrobotar eller robotbaserade sökverktyg används när man vill söka igenom Internet efter särskilda ord eller begrepp. Robotar eller spindlar (robots, bots eller spiders )som de också kallas är program som genomsöker nätet och samlar in information och länk till den adress den besökt. Den följer sedan länkar från denna adress vidare till andra adresser o.s.v. Sen lagras informationen i en databas. Det kan vara hela texten, eller kanske bara titel, rubriker eller URL. En sökmaskin (search engine) får sin information från roboten och är det som vi använder för att söka i databasen som roboten lagt upp. Mer om sökrobotar: What's a Bot eller The Web Robots FAQ.

1 b. Vetenskapliga sökrobotar

1 c. Svenska sökrobotar

Sök ord/begrepp bland svenska webbsidor!

2 a. Generella ämneskataloger

En ämneskatalog (subject directory eller subject gateway) är en samling av länkar som en redaktion valt ut. Det finns kataloger som är begränsade i fråga om kvalitet, region/land, ämne eller målgrupp .Man kallar det här sättet att leta efter information för browsing.

2 b. Ämneskataloger för särskilda målgrupper

2 c. Svenska ämneskataloger

3. Nya resurser

Håll reda på vad som är nytt på Internet!

4. Metasökverktyg

Vad är ett metasökverktyg?
Metasöktjänsten utnyttjar andra sökverktyg på Internet (både sökrobotar (1) och ämneskataloger (2)), gör ett urval och slår ihop de olika resultaten till en gemensam presentation. Fördelen med metasöktjänster är att man kan göra en större genomsökning av Internet. Nackdelarna är att det tar längre tid, och att man då inte tar hänsyn till de olika söktjänsternas egna regler, och därför kan man få ett något missvisande resultat vid avancerade sökningar.

5. Bloggar

Vad är en blogg (webblogg)?
En blogg är en webbplats som fungerar som ett mellanting mellan en dagbok och en tidningsspalt med korta personliga inlägg, nyheter och länktips. Alla inlägg är daterade med klockslag, och vem som helst kan sedan kommentera inläggen.
RSS är ett format som ofta används av de som bloggar. (RSS står för Rich Site Summary eller ibland Really Simple Syndication). Det gör att man kan se nyheter från bloggar och webbsidor utan att man behöver besöka dem. Man prenumerar då på webbsidans nyhetsflöde ('feed') i ett särskilt program, en RSS-läsare ('aggregator'), för att nyhetsflödena ska kunna strömma in för läsning.

6. Emailadresser

7. Nyhetsgrupper och diskussionsgrupper

Vad är en diskussionsgrupp (mailing list eller discussion list)?
Detta är elektroniska diskussionsgrupper som man prenumererar på via sin e-mailadress. Ibland kallas de också för Listserv. En Listserv är ett program som underhåller en diskussionsgrupp och som automatiskt skickar ut e-mail till alla som prenumererar på den. Mer om diskussionsgrupper.
Vad är en nyhetsgrupp?
Nyhetsgrupper (eller Usenet newsgroups) är en slags elektronisk anslagstavla som hela världen kan titta på. Vem som helst kan skicka brev till en "newsgroup". Nyhetsgrupper organiseras hierarkiskt i olika kategorier: t. ex. rec för hobbies, comp för datorfrågor, soc för samhällsfrågor och kultur och alt som är en kategori med mer okontrollerade diskussionsämnen. Mer om nyhetsgrupper: What is Usenet.

8. Bilder

9. Videor & podcasts

Vad är en podcast?
En podcast (iPod + broadcast), svensk variant: poddsändning, är en ljud- (eller video-)inspelning som gratis kan laddas ner till en dator eller mp3-spelare. Många traditionella radiostationer erbjuder idag podcasts med fördelen att man kan lyssna till dem var och när man vill. Man kan använda RSS-flöden (se Bloggar) och därmed ladda ner filer automatiskt när ett nytt avsnitt publiceras.MER OM SÖKTJÄNSTER


Postadress: Box 3, 221 00 LUND
Tel.: 046-222 00 00 Fax: 046-222 42 43
Senast uppdaterad: 4 februari 2013
Underhålls- och innehållsansvarig: Britta Wallin