Lunds universitet
Universitetsbiblioteket
 
2.INTERNET

A.Introduktion
B.Sökstrategi
C.Söktjänster
D.Strukturerade
   kataloger
E.Databaser
F.Chattar och
   bloggar
G.Att värdera
   Internetresurser

HEM
 
Informationskompetens: självstudier på nätet dator Självstudier på nätet - här kan du själv lära dig att söka information
2
INTERNET

F. Chattar, nätverk och bloggar

pil Chattar
pil Communities och nätverk
pil Bloggar och twitter
pil Netikett
pil ÖVNING

linje

Chattar

Att chatta är det lättaste sättet att ta kontakt över nätet. Rent praktiskt innebär det att du genom korta textmeddelanden ”pratar” med någon annan som är uppkopplad samtidigt. Du är hela tiden en del i ett pågående samtal. Det finns många olika former för hur chattar kan gå till, bl.a.:

  • webbchattar. Öppna chattar som är inbyggda på vanliga webbplatser.
  • snabbmeddelanden eller IM (instant messaging). De brukar användas till att chatta direkt med en person som man redan känner och "bjudit in". Det används vanligen med särskilda program som ICQ eller MSN Messenger.
  • IRC (Instant Relay Messaging). Särskilda kanaler där man kan chatta med flera personer samtidigt. Ej webbaserat. Det finns särskilda söktjänster för IRC, som t.ex. SearchIRC.

Communities och nätverk

Webbplatser som utnyttjar chatten som kommunikationsform är nätgemenskaper eller s.k. communities. Det finns communities baserade på t.ex. åldersgrupp, intresse och yrkesområde. Några exempel på communities är Hamsterpaj (för ungdomar) och ResearchGATE (för forskare). En känd community med videoklipp är YouTube. Det som har hänt de senaste åren är att traditionella communities har minskat i betydelse, medan s.k. sociala nätverk har tillkommit. I Facebook, det absolut vanligaste sociala nätverket, kan man kommunicera med sina vänner eller vänners vänner. Varje dag skapas ett enormt innehåll där man kan göra statusuppdateringar och dela med sig av sitt liv till sina Facebook-vänner. Ungefär hälften av alla svenskar är med på Facebook.

Bloggar och twitter

Om chatten är ett pågående samtal, kan man likna bloggen vid en dagbok. Bloggen består av kortare inlägg som vem som helst får kommentera. Kommentarerna visas under varje inlägg. Att blogga är ganska enkelt; det räcker med att registrera sig på ett blogghotell som hyser bloggen upp till ett visst utrymme. Ett beräknat antal svenska bloggar år 2010 var ca 50 000 stycken! Exempel på kataloger över bloggar:

Om man vill hålla sig informerad om sina favoritbloggar, kan det löna sig att prenumerera på bloggen med hjälp av en RSS-läsare. Det gör att man kan se nyheter från bloggar och webbsidor utan att man behöver besöka dem.

Twitter är en mikroblogg där man skriver mycket korta meddelanden (högst 140 tecken) som lätt kan skickas via SMS. Andra personer kan prenumerera på eller "följa" flödet. I Sverige används Twitter inte av så många som t.ex. Facebook, men det har blivit en faktor att räkna med i mediesamhället. Många offentliga personer, företag och organisationer använder Twitter för att nå ut till människor (se t ex Twittoppen).

Netikett

När du kommunicerar med andra på Internet, finns det regler att följa för hur man skall uppträda. Läs mer:

peka Övning

Sök bloggar som tar upp miljöfrågor!

Nästa avsnitt: G. Att värdera Internetresurser pil

Nästa pil

© Universitetsbiblioteket, Lunds universitet
Underhållsansvarig
Senast uppdaterad:
mars 2013